meng'local'kan wifi router

aku menghadapi masalah di pejabat di mana semua wireless device tak ‘nampak’ printer
pada aku ini masalah yang besar kerana rata² kompeni telah memberi notebook kepada staff baru (termasuk yang request baru ganti komputer tok kaduk)

cari punya cari punya cari..satu kali jumpak ini
pada aku ianya memang cukup membantu sebab masalah aku dah selesai 🙂

untuk yang kurang terer dalam memahami bahasa inggeris (termasuk aku)
ni ada sedikit terjemahan

  1. sambungkan UTP kabel pada LAN di wifi router (selepas ini wifi) dengan komputer anda
  2. setup wireless macam biasa
  3. tricksnya di sini…abaikan setting WAN.
  4. setting IP address hanya pada LAN. bagi ianya sama dengan pejabat/rumah anda punya network
  5. disable/off RIP dan UPNP
  6. sambungkan UTP dari switch tempat anda ke LAN di wifi….ulang siaran..LAN di wifi
  7. cuba ping ke gateway anda

gambarajah tak dapat disediakan pada masa ini 😉
selamat mencuba

Sudikanlah lontar komentar anda :)