my ride

a long-long time ago in the state far north and far south of peninsular malaysia
(haha..dah bunyi macam star wars punya intro)

sebenarnya sedikit pun takde cerita pasal star wars
tapi pasal kenderaan (baca:kuda) yang ku tunggangi selama aku berada di perantauan

kalau diikutkan pada ingatan yang tak seberapa tepat ni..
tahun mula aku request pada arwah abah moto adalah tahun 2000
tu pun sebab aku dah tak larat nak berjalan ke fakulti yang mana memakan masa lebih kurang 1/2 jam dari blok kediaman (S08)
sebelum ni takde masalah kerana aku berada di kedudukan yang selesa (S37, S39)

maka..
tibalah kuda aku yang pertama, Honda EX5 (505)

ku gunakan sepenuhnya kudaku ini..
ku tunggangnya ke hulu..
ku tunggangnya ke hilir..
ku bawanya merentas Johor..
ku bawanya merentas KL..
ku bawanya merentas Melaka dan Kuala Pilah..
pendekata..merata-rata aku dah bawa 505 ku ini..

setelah berada di dunia pekerjaan
aku dapati keperluan untuk bergerak jauh sangatlah diperlukan kerana HQku berada nun jauh di Cyberjaya..
adakala bos meminta aku menggantinya ke sana untuk beberapa perkara yang memerlukan aku bergerak dengan pantas..

tapi..
apakan daya..
505 ku hanya mampu bergerak paling laju 100km/j

setelah berfikir panjang..
aku menambah koleksi kenderaanku..
masih lagi bertayar 2 cuma kapasiti enjin telah ku besarkan..

jadi..
aidilfitri dan aidiladha merupakan detik yang tak dapat ku lupakan..
aidilfitri mengenangkan aku kepada perjalanan “Sireh Pulang ke Gagang” kerana 505 tak pernah ku bawa balik kampung..
aidiladha mengenangkan perjalan pertama dengan kenderaan baru..
Honda CBR150r..codename “KaCaK” 😉

My Beloved Honda EX5 KAD
my travel gear
my new ride..the Honda CBR150r (KaCaK)

gambar ini menceritakan bahawa 505 dan KaCaK telah ku bawa berjalan jarak jauh dan melalui jalan yang sama 🙂

4 thoughts on “my ride

  1. Hahah…aku tak boleh lupa hang buat aku terkejut beruk time aku tag dgn hang shoot wedding kat Melaka 2-3 tahun lepas!. Hang betul2 bawak Cepai hang tu pi sana…pastu pi Johor…wahahaha. Takpe2, kalo hang jadi PM ke, Presiden ke, orang2 besar satu hari nanti, Cepai hang tu aku nak beli, buat collection! ehehehehe

Sudikanlah lontar komentar anda :)